Tietgenprisen
DSEB uddeler årligt Tietgenprisen på 500.000 kr. som anerkendelse af en betydelig forskningsindsats foretaget af unge forskere inden for erhvervsrettet humaniora og samfundsvidenskab.
Forside / Priser og legater / Tietgenprisen
Stiftelse og størrelse
Tietgenprisen blev stiftet i 1929, hvor DSEB’s (dengang FUHUs) bestyrelse ønskede at markere hundredeåret for C.F. Tietgens fødsel den 19. marts 1829. Her indstiftede man en guldmedalje, der skulle uddeles hvert år som belønning for en tilfredsstillende besvarelse af en prisopgave. I 1978 blev der for sidste gang stillet en prisopgave, og siden da har Tietgenprisen været uddelt på baggrund af en bestandig forskningsindsats.
DSEB uddeler årligt Tietgenprisen på 500.000 kr. som anerkendelse af betydelig forskningsindsats foretaget af unge forskere inden for erhvervsrettet humaniora og samfundsvidenskab, hvis forskning virker til gavn for dansk erhvervsliv og det danske samfund. Såfremt to ansøgere vurderes lige kvalificerede, kan prisen deles.
Alle priser ledsages af Tietgenguldmedaljen.
Prisens anvendelse
Sådan søges prisen
Tietgenprisen kan tildeles enten:
- På baggrund af indstilling fra personer på ledelsesniveau på uddannelsesinstitutioner, virksomheder, organisationer mv.
- Eller kan søges af kandidaten selv. Såfremt man selv søger prisen, skal ansøgningen indeholde en indstilling fra ansøgerens leder.
Tildelingskriterier
Tietgenprisen retter sig mod vækstlaget inden for forskning, der virker til gavn for dansk erhvervsliv og det danske samfund. Prisen gives til yngre forskere, der er på vej frem. Da prisen retter sig mod yngre forskere, vil ansøgere over 45 år ikke blive taget i betragtning trods en ung ph.d.-alder.
Tietgenprisen tildeles forskere, der højst har fem års forskningsforløb bag sig siden erhvervelsen af ph.d.-graden. I forbindelse med barselsorlov efter erhvervelse af ph.d.-graden vil ph.d.-ancienniteten blive fratrukket orloven.
Tildelingen kan også ske til en gruppe af forskere, som har publiceret i fællesskab. I sådanne tilfælde deler de den tildelte pris mellem sig.
Tildelingen vil i særlig grad basere sig på følgende tre kriterier:
- Dokumenteret forskningsindsats, herunder international publicering
- Forskningens betydning for det danske samfund og erhvervsliv samt det dokumenterede samspil med offentlige eller private erhverv og den konkrete ændring, forskningen har givet anledning til i samfundet
- Formidling uden for det akademiske miljø
Information
Indstillingsfrist
Indstillingsfristen er den 15. september.
Offentliggørelse
Prisen overrækkes i november.
Et år efter prisuddelingen skal prisvinderne indsende en kort 1-2 siders beskrivelse af, hvilken ny viden eller nye aktiviteter prisen har muliggjort.